Almanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır? Almanya’nın Nitelikli Göç Yasası Açıklığa Kavuşuyor
Almanya’nın Nitelikli Göç Yasası netleşmeye başlıyor. Mecliste görüşülen yasa tasarısına göre; Üniversite mezunları ve bilişim uzmanlarına, iki yıllık mesleki eğitimi tamamlayıp uzmanlık kazandıktan hemen sonra çalışma ve oturma izni verilecek. Peki ‘göç’ meselesinin Almanya için kuralları nelerdir? İşte Almanya’da çalışabilmenin şartları…
Almanya yeni nesil göçmenler için hazırlıklarını tamamlıyor…
Sözcü Gazetesi’nden Ali Gülen’in haberine göre; İki hafta önce mecliste görüşülmeye başlanan yasa tasarısı, Kanada dostu bir not sistemi getiriyor.
AB içindeki veya Doğu Avrupa’daki kalifiye personele öncelik verilecektir. Bunlar bugüne kadar olduğu gibi açığı kapatamazlarsa üçüncü dünya ülkelerinden alımlar başlayacak.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARI: AB üyesi olmayan ülkelerden üniversite mezunlarına hızlı bir şekilde çalışma ve oturma izinlerini içeren AB-Mavi Kart verilecek. Diploma denklikleri kısa sürede tanınacak ve gelecekte herhangi bir nitelikli işi üstlenmelerine izin verilecektir.
BİLGİSAYAR UZMANLARI: Üniversite mezunu olma şartı aranmayacaktır. Bu alanda deneyimli veya meslek sahibi olmaları yeterli olacaktır. İşe başlayacakların maaşları belirlenirken katı kurallar yumuşatılacak.
SAĞLIK, İNŞAAT, HAVACILIK VE DİĞER BÖLÜMLER: Sağlık ve bilişim başta olmak üzere tüm alanlarda nitelikli eleman alımı yapılacak. Bu sayı 2030’larda 7 milyona ulaşacak. Doktorlar, mühendisler, mimarlar, pilotlar, sağlık çalışanları, gerektiğinde ulaşım sektörü, turizmciler, garsonlar, inşaatta demirciler, kaynakçılar, su işçileri ve tesisatçılar; Bu alanda yetişmiş eleman yetiştirdiğini kanıtlarsa rahatlıkla iş bulup Almanya’ya gelebilecektir.
MÜLTECİLER İÇİN AB-MAVİ KART: Sığınmacılar arasında kalifiye personel varsa onlara da AB-Mavi Kart verilecek ve iltica statüleri normal oturma-çalışma iznine dönüştürülecek. Bu sayede topluma yük olmak yerine çalışmaları sağlanabilecektir.
AB’DE SERBEST DOLAŞIM: Almanya’da veya başka bir AB üyesi ülkede vasıflı işçi olarak gelenler, başka bir AB üyesi ülkede çalışabilecekler. Böylece onlar da AB içindeki serbest dolaşımdan yararlanacak.
ALMANYA’DA EĞİTİM CAZİP OLACAK: Üstelik ülkeye gelecek yabancıların eğitimi de cazip olacak. Yabancı öğrenci alımı hızlanacak. Çalışan öğrencilere oturma ve çalışma izinleri kolaylaştırılacaktır. Konut hukuku ve sosyal hukuk alanında düzenlemeler yapılacak. Öğrencilere azami çalışma saati verilecektir.
İKAMET İZİNLERİ ESNEK OLABİLİR: Eskiden oturma izinleri işten ayrılmamak ve uzun süre orada çalışmak şartına bağlıydı. Bu sistem değişecek. Yararlı bir iş veya eğitim için oturma izinlerinde değişiklik olabilir. İş bulanlar ailelerini de yanlarında getirmekte zorluk çekmeyecekler.